Incearca sa mergi la un control oftalmologic o data pe an, chiar daca crezi nu ai probleme de vedere. Sanatatea ochilor este importanta si mai bine previi eventuale afectiuni decat sa tratezi. Păstrează toate documentele medicale şi prezintă-le medicului atunci când mergi la control.
Spala-te pe maini inainte sa iti atingi ochii sau lentilele de contact. Astfel opresti raspandirea bacteriilor in mediul ocular.
Poartă ochelari de protecție pentru activitățile sau sporturile cu risc și amintește-ți că protecția UV pentru ochi este la fel de importantă ca și crema de protecție pentru piele.
Protejeaza ochii de soare si nu te uita direct la acesta pentru a nu afecta retina. Investeste intr-o pereche de ochelari de soare de calitate dintr-o optica medicala. Doar asa poti fi sigur de protectia adecvata impotriva razelor ultraviolete.
Ai grija sa lucrezi intr-un mediu bine luminat pentru a evita incordarea ochilor.
Utilizeaza o pereche de ochelari de protectie adecvati in timpul activitatilor sportive si altor activitati recreative.
Incearca sa faci pauze frecvente de la calculator, deoarece ochii stau incordati si obosesc in fata monitorului. Daca apar dureri de cap, in special in zona ochilor, este necesar un consult oftalmologic si purtarea ochelarilor adecvati.
Foloseste picaturi de ochi daca ai stat foarte mult in praf si vant sau simti ca ai ochii uscati. Acestea refac suprafata oculara si o protejeaza.
Nu sta cu fata spre ventilatorul masinii sau aerul conditionat, pentru a evita uscarea ochilor sau patrunderea bacteriilor in ochi.
Informeaza-te cu privire la problemele de vedere din familia ta si informeaza-ti medicul oftalmolog de acestea. Astfel se vor putea depista din timp eventualele afectiuni oculare la care esti predispus.